Bir çiftin gebelik planlaması aşamasında gebelik öncesi danışmanlık alması, gebelikte olası problemlerin gebe kalınmadan çözümlemesini sağlar.
Gebelik öncesi danışmanlık ile anne ve bebekte ortaya çıkma ihtimali olan hastalıkların belirlenmesi ve bu hastalıklar henüz ortaya çıkmadan önleyici ve koruyucu tedbirlerin alınması, tedavi yöntemlerinin planlanması sağlanır. Gebelik öncesi yapılması gereken aşılar yapılır, vitamin destekleri sağlanır. Gebeye yapılacak tetkiklerle düşük riski ve genetik geçişli hastalıkların aktarımı konusunda da net bilgilere ulaşılabilir.
Hipertansiyon (yüksek tansiyon), kalp ve damar hastalığı, diyabet (şeker hastalığı), epilepsi (sara), gut hastalığı gibi sürekli ilaç kullanımını gerektiren kronik hastalıklarda gebelik planlaması hekim gözetiminde yapılmalıdır.
Gebelik öncesinde folik asit içeren ilaç desteği, gebelikte bebeğin sinir sistemi bozukluklarının görülme ihtimalini azaltmaktadır. Bu yüzden planlı gebeliklerde anne adaylarının folik asit desteği alması önemlidir.
Kızamıkçık hastalığı anne karnındaki bebeğe zarar verebilir. Bu nedenle kızamıkçık geçirmemiş kadınlar, gebelik öncesinde kızamıkçık aşısı olmalı ve aşı sonrası 2 ila 3 ay gebe kalmamalıdır.
Gebelik planlayan kadınlar, radyasyona maruz kalmamaya ve ilaç kullanımlarına dikkat etmelidir.
Gebelik planlayan kadınlar, tıbbi ve gerekli durumlar dışında hekime danışmadan ve gebe kalana dek ilaç kullanmaktan kaçınmalıdır.
Gebelikte risk faktörlerinin belirlenmesi önemlidir: