image not found

Gebelik Öncesi

Bir çiftin gebelik planlaması aşamasında gebelik öncesi danışmanlık alması, gebelikte olası problemlerin gebe kalınmadan çözümlemesini sağlar.

Gebelik öncesi danışmanlık ile anne ve bebekte ortaya çıkma ihtimali olan hastalıkların belirlenmesi ve bu hastalıklar henüz ortaya çıkmadan önleyici ve koruyucu tedbirlerin alınması, tedavi yöntemlerinin planlanması sağlanır. Gebelik öncesi yapılması gereken aşılar yapılır, vitamin destekleri sağlanır. Gebeye yapılacak tetkiklerle düşük riski ve genetik geçişli hastalıkların aktarımı konusunda da net bilgilere ulaşılabilir.

Gebelik Planlayan Kadının Dikkat Etmesi Gereken Konular

1. Anemi görülen ve kronik hastalığı olan kadınlar, gebelik öncesinde sağlık kontrolü yaptırmalıdır.

Hipertansiyon (yüksek tansiyon), kalp ve damar hastalığı, diyabet (şeker hastalığı), epilepsi (sara), gut hastalığı gibi sürekli ilaç kullanımını gerektiren kronik hastalıklarda gebelik planlaması hekim gözetiminde yapılmalıdır.

2.Gebelik planlayan kadınlar, hekim kontrolünde folik asit desteği almalıdır.

Gebelik öncesinde folik asit içeren ilaç desteği, gebelikte bebeğin sinir sistemi bozukluklarının görülme ihtimalini azaltmaktadır. Bu yüzden planlı gebeliklerde anne adaylarının folik asit desteği alması önemlidir.

3. Gebelik planlayan kadınlar, kızamıkçık geçirmediyse gebelik öncesinde kızamıkçık aşısı olmalıdır.

Kızamıkçık hastalığı anne karnındaki bebeğe zarar verebilir. Bu nedenle kızamıkçık geçirmemiş kadınlar, gebelik öncesinde kızamıkçık aşısı olmalı ve aşı sonrası 2 ila 3 ay gebe kalmamalıdır.

4. Akraba evliliği yapmış olan ve genetik hastalığı bulunan çiftler, gebelik öncesinde mutlaka sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.

Gebelik planlayan kadınlar, radyasyona maruz kalmamaya ve ilaç kullanımlarına dikkat etmelidir.

5. Gebelik planlayan kadınlar, radyasyona maruz kalmamaya ve ilaç kullanımlarına dikkat etmelidir.

Gebelik planlayan kadınlar, tıbbi ve gerekli durumlar dışında hekime danışmadan ve gebe kalana dek ilaç kullanmaktan kaçınmalıdır.

6.Gebelik planlayan kadınlar; kendi sağlığını ve bebeğinin sağlığını korumak için uyuşturucu madde, alkol, tütün ve tütün ürünlerini kesinlikle kullanmamalıdır.
7. Gebelik planlayan kadınların sağlıklı ve dengeli beslenmesi önemlidir.

image not found

Gebelikte risk faktörlerinin belirlenmesi önemlidir:

  • 18 yaşından küçük gebe kalanlar
  • 35 yaş üstü gebe kalanlar
  • Obezite (aşırı kilo) ve aşırı zayıflık
  • Daha önce düşük yapmış gebeler
  • Çoğul gebelik (ikiz, üçüz gebelikler)
  • Akraba evliliği olan çiftler
  • Genetik hastalığı olan çiftler
  • Kronik hastalığı olanlar
  • Anne adayının sık ve zor doğum yapmış olması