Gebelik, dişi yumurtanın bir erkek tohum hücresi (sperm) ile birleşmesiyle olur. Gebeliğin başlangıcı son âdet (regl) tarihinin ilk günü olarak kabul edilir. Bu hesaplamaya göre gebelik ortalama 40 hafta (9 ay 10 gün) sürer.
Bebeğin anne karnında gelişimi üç aylık dönemler (trimester) halinde incelenir.
İlk üç aylık dönem; bebeğin organ gelişiminin başladığı ve tamamlandığı, anne adayının gebeliğe uyum sağladığı dönemdir. Bebeğin anne karnında geçirdiği ilk 8 haftalık dönemde, hücre ve organ taslakları oluşur. Bu dönemde annenin zararlı maddelere maruz kalması son derece sakıncalıdır. Vajinal kanamalar ve kramplar, düşük habercisi olabilir. Bu gibi durumlarda vakit kaybetmeden hekime başvurulmalıdır.
Adet (reg) görme gecikir, fiziksel ve ruhsal değişiklikler meydana gelir. Adet (reg) öncesi yaşanan değişikliklere (halsizlik, yorgunluk hissi ve memelerde dolgunluk gibi) yakın belirtiler olur.
Bebeğin boyu 15-20 milimetre civarındadır. Her ne kadar o hareket etmeye başlasa da bu ancak 16. ve 20. haftalar arasında fark edilebilir. Bu haftada bebeğin dili, dudakları gelişir, dişlerinin oluşumu başlar. Yernek borusu nefes borusundan ayrılır. Akciğerlerin gelişimi bu hafta daha da hızlanır. Kalp kapakçıkları fark edilir. Bağırsakları belirgin hale gelmeye başlar. Göz kapakları kıvım şeklinde belirmeye başlar. Bebeğin kıkırdak halindeki iskeleti artık sertleşmeye başlayacaktır, parmakları belirgin ama perdelidir.
Bu dönemde rahim bir portakal kadar büyümüştür ve bunun sonucunda kasılmalar olabilir. Annenin cildinde değişiklikler meydana gelebilir. Cilt problemleri, sivilce ve yağlanma olabilir. Bu değişimler genellikle birinci trimesterin sonunda ortadan kaybolur.
Bebek 10. haftadan itibaren idrar üretmeye başlar. Böbrekleri artık daha iyi çalışıyordur. 12. hafta itibarıyla artık bebeğin bütün organları gelişimini tamamlamış ve hacim olarak büyümeye başlamıştır. Boyu yaklaşık 70 milimetre kadardır. Yüzü belirginleşmeye başlar. Bebek oldukça hareketlidir. Tımakdan ortaya çıkar, saçları ve tırnakları uzamaya başlar. Bebeğin bağırsakları hareketlenmeye başlar. Kızlarda ve erkeklerde dış üreme organları ayırt edilebilir. Büyüyen rahim anneyi eskisi kadar rahatsız etmez. Sık ikirara çıkma ve midede yanma şikayetleri azalır. Fakat ilerleyen zamanlarda, gebeliğin son döneminde bu şikayetler tekrar ortaya çıkacaktır. Yine bu haftada kan hacminin artmasından dolayı baş dönmeleri, baş ağrıları gibi şikayetler olabilir. Buna karşılık bulantı ve yorgunluk şikayetleri azalacaktır.