image not found

LOHUSALIK

Lohusalık dönemi, gebelikte ortaya çıkan anatomik ve fizyolojik değişikliklerin kaybolduğu, vücudun gebelik öncesi haline döndüğü doğum sonrası 6 haftayı kapsar.

Bu dönemde annede birçok fizyolojik ve psikolojik değişiklik ortaya çıkar. Annenin tüm sistemlerinin doğumdan önceki halini alabilmesi için annenin ortalama 6 haftaya ihtiyacı vardır.

Doğum Sonrası Bakım

Lohusanın doğum sonrası ilk 42 gün yakından izlenmesi gerekir. Doğum sonrası 3 kez sağlık kuruluşunda, taburcu olduktan sonra ise 3 kez evde/sağlık kuruluşunda izlenmelidir. Kan uyuşmazlığı olan durumlarda doğumu izleyen ilk 72 saat içinde anneye 1 mL (300 ug) Rho (D) immünglobulin kas içerisine enjekte edilmelidir.

Doğum Sonrası Akıntı (Loşi)

Doğumdan sonra rahimden hazne yolu ile kan ve serumun dışanya atılmasıdır. Ortalama 10-15 gün devam eder. İlk 3 gün loşi daha kanlıdır. Eğer bu kanama 3 günden fazla sürerse rahimde eş parçası kalmış olabilir. Akıntı kokulu ise rahimde iltihaplanmanın meydana geldiğini gösterir. Doğumdan 4-5 gün sonra loşi pembe renk alır ve 7-8 gün sonra ise önce kahverengiye sonra beyaza dönüşür.

Dikkat!

1.Loşinin özelliği sebebiyle haznede mikroplar kolayca üreyebilir. Bu nedenle lohusalık döneminde genital bölge (perine) temizliği önemlidir.

2.Doğum sonrasında annenin erken dönemde hareketlenmesi dolaşımla ilgili riskleri azaltır. Doğumu izleyen ilk ayağa kalkmada annenin tansiyon düşüklüğü yaşama ihtimali olacağından mutlaka sağlık personeli yardımı ve gözetimi gerekir.

3.Cinsel aktiviteye, annenin cinsel organının normale döndüğü, kanamasının sona erdiği 6. haftaya kadar başlanmamalıdır. Bu dönemde mikroplar kolay ürediğinden cinsel ilişkiden uzak durulmalıdır.

4.Normal doğum yapan bir anne kendini iyi hissettiğinde banyo yapabilir. Ayakta duş tercih edilmelidir. Lohusalıkta ve diğer zamanlarda vajinal duş (hazneyi yıkama) yapılmamalıdır.

5.Kullanılan ped veya bezler sık sık değiştirilmeli (günde 5-6 kez), tampon kullanılmamalıdır.

Daha Detaylı Bilgi İçin Tıklayınız